طراحی آشپزخانه

آشنایی با اصول چیدمان و 5 سبک رایج در طراحی آشپزخانه

آشپزخانه قلب خانه است. نوع چیدمان ابزار حیاتی آشپزخانه و تزئینات آن در صورتی که کوچک‌ترین خطایی داشته باشد بر آسایش همه اعضای خانواده تاثیر خواهد داشت. اگر به آشپزخانه رفتید و دست‌تان خورد به ظرف و شکست و به صندلی خوردید و با باز کردن درب یخچال فضا به شدت محدود شد و برای رفتن کنار ظرفشویی از هزار مانع عبور می‌کنید طراحی آشپزخانه مشکل دارد و باید تغییر کند.

ارتفاع قرارگیری، موقعیت ابزار نسبت به هم و شکل طراحی آشپزخانه از نکاتی ساده پیروی می‌کند. در ادامه بخشی از آموزش طراحی داخلی در زمینه چیدمان آشپزخانه را مرور می‌کنیم. سعی کنید این نکات را با طراحی آشپزخانه خودتان تطبیق دهید.

شناخت سه‌گانه طراحی آشپزخانه

هر آشپزخانه دارای سه بخش اساسی است. در ابتدا باید شیوه چینش این سه‌گانه را در نظر بگیرید. بخش اول منطقه پخت و پز است. جایی که قرار است طبخ غذا صورت گیرد. بخش دوم مربوط به شستشو است. جایی‌که ظرف‌ها شسته می‌شود و شیر آب وجود دارد. بخش سوم مربوط به جایی است که مواد غذایی در آن ذخیره می‌شود. همان‌جا که یخچال قرار گرفته و کابینت‌ها و کشوها قرار دارد. ارتباط میان این سه جزء بسیار مهم است.

اگر با خط این سه قسمت را به هم متصل کنیم مثلثی تشکیل خواهد شد که باید شرایط زیر را داشته باشد:

1) هر ضلع نباید از 1.5 متر کمتر و از 2.7 بیشتر طول داشته باشد.

2) مجموع ضلع‌های باید عددی بین 4 تا 7.9 متر باشد.

3) هیچ مانعی شامل کابینت یا چیز دیگر نباید تا فاصله 30 سانتی‌متری محدوده‌ی این مثلث قرار گیرد.

4) حالت ایده‌آل آن است که بهتر است محدوده این مثلث شلوغ نباشد.

طراحی آشپزخانه

تاریخچه و اساس مدل سه‌گانه

این مدل در سال 1940 توسط دانشکده معماری دانشگاه ایلینویز طراحی شد و در ابتدا با تأکید بر کاهش هزینه‌ها از طریق ایجاد فضایی استاندارد در ساخت آشپزخانه مورد استفاده قرار گرفت. اساس این مدل آن است که سه‌گوش مثلث با هم به اندازه کافی نزدیک باشند که دسترسی آسان را فراهم کند و نه آنقدر دور باشند که امکان یک آشپزی ایمن و آرام را از شما سلب کند.

به یاد داشته باشید که از سال 1940 تا به امروز تغییرات زیادی در شیوه طراحی آشپزخانه و حتی سبک زندگی به وجود آمده و به تبع آن تغییراتی نیز در شیوه چیدمان آشپزخانه ایجاد شده است. این روزها بیش از یک‌نفر ممکن است در آشپزخانه وظیفه پخت و پز را به عهده داشته باشد بنابراین، لازم است که فضا بر این اساس تنظیم شود. این اصل سه‌گانه یک مفهوم کلی است که باید بر اساس نیازهای هر خانواده، اصول طراحی آشپزخانه در چیدمان آن رعایت شود.

انواع سبک طراحی آشپزخانه

برای طراحی آشپزخانه 5 دسته‌بندی می‌توان در نظر گرفت که اکثر آشپزخانه‌ها در این 5 دسته جای می‌گیرد.

 

طراحی آشپزخانه1- آشپزخانه تک دیوار

این مدل از آشپزخانه مناسب خانه‌های بسیار کوچک است هر چند در برخی از موارد ممکن است در خانه‌های بزرگ نیز این ایده پیاده شود. در واقع همه آنچه در یک آشپزخانه موجود بر روی یک دیوار قرار می‌گیرد و از ارتفاع دیوار نیز برای نصب کابینت استفاده می‌شود. به این ترتیب فضای شما خطی خواهد بود و نیازی به طراحی خاصی برای کابینت نیز وجود ندارد.

مزایا

برای خانه‌هایی که بسیار کوچک هستند این ایده یکی از بهترین روش‌ها برای طراحی آشپزخانه است.

معایب

فضای دسترسی به سطوح برای یک آشپزی آسان فراهم نیست و به‌طور کلی شما اصل سه‌گانه مثلث را نیز از دست خواهید داد.

طراحی آشپزخانه

2- آشپزخانه به سبک گالری

این نوع از آشپزخانه دارای یک راهروی نسبتاً باریک است که در دو طرف دو دیوار موازی کابینت قرار گرفته باشد. این فضا نیز می‌تواند به اندازه کافی جامع و جور باشد و در فضای محدود نیز قابل اجرا باشد. دیوارها فضای کافی برای نصب تعداد زیادی کابینت را به شما خواهند داد و یک ویژگی جالبی که به فضا اضافه می‌شود وجود نور کافی است. نور پنجره می‌تواند در سراسر راهرو منتشر شود و هیچ مانعی در مقابل آن وجود نخواهد داشت.

مزایا

برای فضا‌های محدود قابل اجرا است. تعداد کابینت مناسبی در آن وجود دارد. فضای مثلث سه‌گانه را ایجاد می‌کند و از این لحاظ استاندارد است. دسترسی به همه چیز آسان خواهد بود. می‌توانید از نور طبیعی در فضای آشپزخانه استفاده کنید.

معایب

یکی از ایرادات غیرقابل انکار این طراحی در بحث ایمنی در آشپزخانه خود را نشان می‌دهد. تصور کنید در اثر یک حادثه مجبور شوید به سرعت آشپزخانه را ترک کنید. تا رسیدن به درب خروج یک راه‌رو طولانی را باید طی کنید که این از نظر ایمنی جالب نیست.

طراحی آشپزخانه

3. آشپزخانه U شکل

در خانه‌های بزرگتر ایجاد فضایی مناسب برای آشپزخانه چالش‌های متفاوتی در طراحی آشپزخانه ایجاد می‌کند. به دلیل فضای بزرگ امکان ایجاد کابینت‌های متعدد و فضای باز کافی را نیز در اختیارتان قرار خواهد داد اما نکته اینجاست که فضای بزرگ و آسایش باید به نحوی باشد که فاصله‌های مثلث سه‌گانه نیز رعایت شود و دسترسی آسان فراهم باشد.

در این شیوه می‌توان داخل آشپزخانه را میزی قرار داد تا در داخل آشپزخانه نیز فضایی برای نشستن فراهم باشد. محلی برای صبحانه خوردن و جایی که چای و عصرانه خانواده قرار گیرد. شیوه چینش کابینت‌ها در این مدل اهمیت بالایی دارد. جای‌گیری کابینت‌ها ممکن است باعث محدود کردن فضا شود.

مزایا

فضای بزرگ برای قرارگیری یخچال، کابینت و فضای باز برای کار آشپزی.

معایب

ممکن است اگر فضا بیش‌ از اندازه بزرگ باشد فرد برای دسترسی دچار مشکل شود و انرژی زیادی تلف شود.

طراحی آشپزخانه

4. آشپزخانه L شکل

این طرح بسیار کارآمد است و ایده‌آل برای اتاق‌های کوچکت‌ر یا آشپزخانه‌های باز کاربرد دارد. می‌توان به شکلی ایده‌آل مثلث طراحی آشپزخانه را تشکیل داد و همه‌چیز را یکپارچه ساخت تا از حرکت‌های غیرضروری کاسته شود. 2 دیوار موجود فرصت ایجاد فضاهای زیادی را برای کابینت و یخچال خواهد داد و سطوح زیادی در اختیار دارید. این مدل از آشپزخانه به شما اجازه می‌دهد تا فضای اتصال با اتاق نشیمن نیز داشته باشید.

مزایا

فضای باز اجازه می‌دهد که فضای نشیمن با آشپزخانه یکپارچه شود.

معایب

از آنجایی که فضای مورد نظر برای کانتر محدود است ممکن است کمی در زمینه سطح آزاد برای کار در آشپزخانه دچار مشکل شوید.

طراحی آشپزخانه

5- آشپزخانه به شکل جزیره

اگر فضای خانه به شما امکان ایجاد حالت جزیره‌ای می‌دهد می‌توانید یکی از جذاب‌ترین ایده‌ها برای طراحی آشپزخانه را اجرا کنید. این جزیره هم به روش L شکل می‌تواند باشد و هم U شکل. چنین فضایی بسیار محبوب است و امکان اضافه کردن صندلی را نیز در اطراف کانتر خواهد داد. به این ترتیب آشپزخانه از همه طرف در دسترس است. همه ابزار در این مدل از آشپزخانه در اطراف ساحل این جزیره قرار می‌گیرند و این طراحی برای آشپزخانه بسیار شیک و دلچسب است.

مزایا

آشپزخانه را به فضایی اجتماعی و دوستانه تبدیل می‌کند و بهترین دسترسی ممکن را فراهم خواهد کرد. این ایده خصوصاً برای شرکت‌ها و مراکز پذیرایی بسیار جذاب است.

معایب

یکپارچه شدن آشپزخانه و فضای پیرامون ممکن است شلوغی و درهمی ایجاد کند.

طراحی آشپزخانه

ارگونومی در طراحی آشپزخانه

ارگونومی به بررسی کارایی ابزار و افراد در محیط کار می‌پردازد. این بررسی‌ها در نهایت استانداردهایی را در زمینه محصولات، سیستم‌ها و تعاملات میان فرد و محیط به وجود می‌آورد. در آشپزخانه ابزار جزئی و کلی بسیاری وجود دارد که لازم است استانداردها و نکات ویژه‌ای در مورد هرکدام رعایت شود. بحث در مورد جزئیات ارگونومی در این مقاله نمی‌گنجد و تنها به ذکر چند نمونه از استانداردهای موجود در ارگونومی طراحی آشپزخانه اکتفا می‌کنیم:

میز آشپزخانه، لازم است 71- 76 سانتی‌متر ارتفاع داشته باشد و همچنین ارتفاع صندلی از سطح زمین در حدود 45 سانتی‌متر خواهد بود.

طراحی آشپزخانه

پیشخوان آشپزخانه نیز باید قدری بلند‌تر باشد به نحوی که در حالت ایستاده نیز دسترسی داشته باشد. ارتفاع کانتر را معمولا 89 تا 100 سانت در نظر می‌گیرند. حال اگر قرار باشد که این کانتر برای غذا خوردن نیز مورد استفاده قرار گیرد لازم است که ارتفاع صندلی‌های اپن در حدود 60 سانت از سطح زمین باشد.

طراحی آشپزخانه

کانتر باریک نوع دیگری از کانتر آشپزخانه است که ارتفاع آن کمی بلندتر است و حدود 104 تا 109 سانت خواهد داشت. اگر قرار باشد از این فضای باریک و بلند برای غذا خوردن استفاده شود ارتفاع صندلی‌ها به 70 سانت نیز خواهد رسید.

طراحی آشپزخانه

در دوره طراحی معماری داخلی و طراحی دکوراسیون آموزشگاه پیشکسوتان طراحی و چیدمان آشپزخانه با سرفصل‌های کامل آموزش داده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد کلاس طراحی دکوراسیون با شماره‌های 22706966 و 22706967 تماس حاصل فرمائید.

طراحی داخلی و دکوراسیون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *