سبک معماری ایتالیایی

معرفی اولیۀ سبک‌های طراحی و معماری داخلی

همۀ ما دوست داریم خانه و فضاهای ایده‌آل خود را داشته باشیم، اما سؤال اصلی در همین ابتدای مسیر مطرح می‌شود که چگونه راه ایده‌آل برای رسیدن به پاسخی اصلی و بنیادین را پیدا کنیم؟ چگونه این جواب‌ها از یکدیگر مجزا می‌شوند و تفاوت آن‌ها با یکدیگر در چیست؟ امروزه باتوجه به انواع سبک معماری و تنوع‌شان باید تمامی آن‌ها را به‌خوبی شناسایی نماییم، که بهترین راهکار برای این مهم شرکت در یک دوره‌ طراحی داخلی و یا مطالعۀ کتاب‌هایی با موضوع طراحی داخلی خواهد بود. از آن گذشته برخی فیلم‌ها و کلیپ‌های آموزشی تهیه شده از یک کلاس طراحی داخلی نیز می‌تواند هنرجویان را برای فهم هرچه بهتر این مسائل یاری نماید.

لازم به ذکر است که هر یک از این گونه‌های طراحی داخلی که با عناوین مختلف در دوره‌های آموزش طراحی داخلی به آن‌ها پرداخته می‌شود، از سبک کلاسیک تا مینیمال که دو سوی مخالف یک طیف در طراحی داخلی را به خود اختصاص می‌دهند، می‌تواند برای فردی خوشایند و برای فردی دیگر مطلوب نباشد. بر همین اساس تسلط بر تمامی آن‌ها برای هر معمار و طراح داخلی ضروری خواهد بود.

سبک معماری کلاسیک

انواع سبک‌های معماری داخلی:

سبک‌های معماری داخلی را می‌توان بر اساس چندین معیار به گروه‌ها و دسته‌های متنوعی تقسیم نمود. اولین معیار طبقه‌بندی معیار جغرافیایی خواهد بود، در این‌گونه دسته‌بندی ما با عناوینی همچون سبک ایرانی، مراکشی، اسپانیایی مواجه خواهیم بود. به‌صورت خلاصه باید عنوان کنیم که در این‌گونه سبک‌ها، ویژگی‌های بارز معماری همان منطقه قابل توجه و تمرکز قرار می‌گیرند.

برای مثال در معماری ایرانی آنچه بیش از همۀ ویژگی‌ها خودنمایی می‌کند درون‌گرایی و محرمیت خواهد بود که طی 100 سال گذشته بیش از همۀ مفاهیم پابرجا مانده است، در دوره‌های آموزش طراحی و طراحی داخلی این مهم با تعریف حریم‌ها و روابط میان فضای خصوصی و عمومی مطرح خواهد شد. به زبان ساده‌تر در درجۀ اول مباحث پایه‌ای در این سبک و رویکرد مورد توجه قرار گرفته و در مرحلۀ بعدی عناصر دیگر معرف این سبک به منزلۀ عناصر تکمیلی به آن اضافه و الحاق خواهند شد. این عناصر عبارتند از تزئینات، شیشه‌های رنگی و … که در عین سادگی فضا را گرم و صمیمی خواهند کرد.

سبک معماری مراکشی

از طرف دیگر سبک‌هایی همچون سبک مراکشی که به تازگی در حوزۀ معماری داخلی مورد پسند قرار گرفته و به‌دنبال آن در یک دوره طراحی داخلی به آن پرداخته می‌شود، نیز از جملۀ همین طبقه‌بندی‌ها هستند که عناصری همچون فرم بناها و رنگ از جملۀ شاخص‌ترین عناصر این سبک هستند که به‌طور مثال رنگ‌های گرم و تزئینات بسیار زیاد از جمله بارزترین نمایندگان و شاخصه‌های این سبک خواهند بود. در شیوه‌های دکوراسیون غربی نیز ما شاهد چنین ویژگی‌های بارزی هستیم که در مقالات بعدی به تشریح و با جزئیات بیشتر به آن‌ها خواهیم پرداخت.

سبک معماری روستیک

در این بخش و این‌گونه از طبقه‌بندی‌ها خوب است که اشارۀ مختصری به سبک معماری روستیک داشته باشیم. این سبک نیز همچون سبک مراکشی از سبک‌های نوظهور بوده که در طراحی فضاهای ویلایی و باغ‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد، این سبک بر استفاده از مصالح به‌صورت طبیعی و بدون دستکاری و همچنین برقراری ارتباط عمیق با طبیعت تأکید دارد. در شرق نیز مفاهیمی همچون فنگ‌شوئی با سبک معماری ژاپنی گره خورده است که امروزه در دنیای معاصر این‌گونه مفاهیم در تمامی سبک‌ها نفوذ کرده‌اند.

سبک معماری روستیک

سبک معماری مصری

این دوره و گرایش طرفدار سادگی و بی‌پیرایگی است و در تقسیم فضاهای خود از مدل غالبی به نام «تاتامی» بهره می‌گیرد همچون سبک روستیک گیاهان در این بخش نیز دارای اهمیت بسزایی هستند. در آن سو معماری‌ها و سبک‌هایی همچون سبک مصری با استفادۀ بسیار زیاد از سنگ و تزئینات بسیار زیاد و با الهام از گیاه پاپیروس در نقطۀ مقابل این سبک قرار می‌گیرند. این سبک در کنار تمام این ویژگی‌ها با طاقچه‌های دیواری و تزئینی شناخته می‌شود. از دیگر سبک‌هایی که با رنگ و تزئینات گرم و شلوغ در دوره‌ طراحی داخلی به آن پرداخته می‌شود.

این سبک سرشار از تزئینات نمادینی همچون فیل و خدای شیواست که در آئین بودا و هندو به آن‌ها بسیار پرداخته شده است. از آن جهت که فضاهای بین‌المللی و رستوران‌های ملل در دنیای معاصر جایگاه ویژه‌ای دارند، اهمیت می‌یابد. روم و یونان باستان نیز از جملۀ همین سبک‌هایی هستند که از منظر جغرافیایی به آن‌ها پرداخته می‌شود، که به ترتیب ویژگی بارز هریک در روم یونان، موزائیک‌کاری و استفاده از مجسمه در فضای داخلی است.

سبک معماری مصری

سبک معماری غرب و انواع آن

اما گاه بر اساس سیر تاریخی به این سبک‌ها پرداخته می‌شود، از جمله آن‌ها می‌توان به طبقه‌بندی معماری غرب به دوران مدرن و پست‌مدرن اشاره نمود. در ابتدای امر آنچه این دو سبک عمده و گرایش را از یکدیگر مجزا می‌سازد روند و تاریخ و زمان است که برای هریک باتوجه به ویژگی‌های زمانه و اتفاقات تاریخی گونه‌ای خاص از معماری را پدید می‌آورد.

دوران مدرن

دوران مدرن، در معماری و طراحی داخلی به دورانی اطلاق می‌شود که در آن بیشترین توجه به عقل بوده و جایگاه منطق بیش از بیش اهمیت می‌یابد، از این‌رو چیزی به نام نگاه ماشینی و تکنولوژیکی به معماری از جمله واژگانی است که در دوره‌های آموزش طراحی داخلی بارها تکرار خواهد شد. باتوجه به ظهور تکنولوژی در این دوره مصالحی همچون شیشه و فلز و بتن جای خود را در معماری و طراحی داخلی باز می‌کنند.

زیرشاخه‌های معماری مدرن و آشنایی با سبک معماری پست مدرن

در طول این زمان گرایش معماری مدرن خود به چند زیرشاخه تقسیم می‌شود که از جمله مهم‌ترین آن‌ها سبک مینیمال و ارگانیک است، که در یکی بیشترین توجه به سادگی در فرم و متریال و در دیگری ارتباط عمیق با طبیعت در دستور کار معماران قرار می‌گیرد. در سبک پست‌مدرن نگاه دوباره به تاریخ و همچنین پرداختن به گرایش‌هایی که تاریخ و تکنولوژی را با یکدیگر ترکیب می‌کنند مد نظر قرار می‌گیرد.

سبک معماری پست مدرن

از جمله این سبک‌ها می‌توان به سبک‌هایی همچون بیونیک، های‌تک، دیکانستراکشن و… اشاره نمود. در دوره‌های معماری داخلی این‌گونه از گرایش‌ها نه تنها در طراحی و چیدمان کلی فضا بلکه در انتخاب رنگ و طراحی اکسسوری و الحاقات دیگر نیز طراح و دکوراتور داخلی را یاری می‌کنند. طراحی‌های ارگونومیک از جمله شاخه‌هایی که در این زمینه رشد کرده‌اند و به سبب توجه به بدن انسان به عنوان معیار مبلمان نیز به‌گونه‌ای تازه و ایده‌آل‌تر مورد بازبینی و طراحی قرار می‌گیرند.

پیش از این دوران نیز معماری غرب باتوجه به زمانه و خواستگاه تقسیم‌بندی شده‌ است، که این سبک‌ها باتوجه به زمان شروع و تزئینات مورد بررسی و تحلیل قرار خواهند گرفت که خواستگاه تحلیل و بررسی آن‌ها کلیساها هستند.
اما آنچه در دوره‌های آموزش طراحی داخلی، برای دانشجویان مهم و ضروری خواهد بود ویژگی‌های هریک از این سبک‌ها است، که در این مقاله به‌صورت خلاصه و در متون بعدی به‌صورت گسترده به آن‌ها پرداخته می‌شود. به ترتیب این دوره‌ها عبارتند از رومانسک، گوتیک، رنسانس و باروک.

آشنایی با سبک معماری رومانسک و گوتیگ

در معماری رومانسکی مصالح سنگی و تزئینات دیواری محدود و همچنین تاریکی فضا بارزترین ویژگی‌های ساختمان و فضای داخلی است که در کلاس طراحی داخلی گاه با عنوان سبک فرانسوی نیز به آن پرداخته می‌شود. اما آنچه زادگاه آن ایتالیایی است و با همین نام نیز معرفی می‌شود سبکی با نام «گوتیک» بوده که در آن تزئینات ویترای و رنگ در رأس اهمیت و توجه هستند. فضای داخلی در صورت طراحی با این روش مملو از رنگ و شیشه رنگی است و با بازی نور احساسی از وهم و خیال به این فضاها تزریق خواهد شد.

سبک معماری گوتیگ

دانشجویان و هنرجویانی که به‌دنبال یک دوره جامع طراحی داخلی و دکوراسیون هستند باید در نظر داشته باشند که در فصول آموزشی معماری داخلی پرداختن به این دوره‌ها و سبک‌ها از جمله مهم‌ترین شاخص‌ها است. زیرا در بازار کار حرفه‌ای این تسلط بر این مباحث و ایده‌های متنوع است که آن‌ها را از سایر طراحان متمایز می‌کند. پس همواره به‌خاطر داشته باشید هرقدر اطلاعات نظری و همچنین حرفه‌ای خود را در این زمینه ارتقاء دهید امکان ارائه آلترناتیوهای بیشتری را خواهید داشت.

برای کسب اطلاعات بیشتر از دوره طراحی داخلی و دکوراسیون آموزشگاه معماری پیشکسوتان با شماره‌های 22706966 و 22706967 تماس حاصل نمایید.

طراحی داخلی و دکوراسیون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *